Σε σχέση με το παρελθόν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μειονεκτεί καθώς τα πλεονεκτήματα που είχε σε σχέση σε τομείς όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία και το ανθρώπινο δυναμικό δεν υπάρχουν πλέον» σημειώνει ο Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η οποία πρόσφατα διοργάνωσε - για 6η συνεχόμενη χρονιά - ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας, στο οποίο χορηγός επικοινωνίας ήταν το CNN Greece. «Το μέλλον στρέφεται προς το Ιόνιο και τη Μεσόγειο και η Δυτική Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί ως η πύλη της χώρας αλλά και των Βαλκανίων» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Λουλούδης, ο οποίος σημειώνει ότι το νέο λιμάνι της Πάτρας θα πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο και είναι άκρως απαραίτητο να υπάρξει σύνδεση του με τα σιδηροδρομικές υποδομές.
στον ιδιο παρανομαστη - σωτηρια μπελλου
ενήμερος καβάλας
Η αξιοποίηση του νέου εμπορικού λιμανιού της Πάτρας ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της «Πελοποννήσου». Στη συγκεκρμένη ενότητα έγινε σαφές ότι το λιμάνι της Πάτρας συνεχίζει να αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικού πλούτου για την πόλη, αφού ο κύκλος εργασιών του, φτάνει τα 5,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ συντηρεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, με συνολικό τζίρο άνω των 60 εκ. ευρώ και σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, για να συνεχίσει να επιτελεί αυτό τον ρόλο, θα πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του και να συνδεθεί το συντομότερο δυνατόν με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Γίνεται πλέον σαφές ότι οι εμπορευματικές μεταφορές θα παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιμένα. Αν και ο χαρακτήρας του είναι μικτός, το βάρος πέφτει πλέον στην ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς το λιμάνι μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο μεταξύ των διεθνών εμπορευματικών οδών της ανατολικής Μεσογείου και του λεγόμενου «σκανδιναβικού άξονα». Αυτό φάνηκε πρόσφατα και με τη λειτουργία της νέας εμπορευματικής γραμμής, μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Πάτρας και Τεργέστης, από την εταιρεία UN RoRo.
Το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου έχει εξελιχθεί στη σημαντικότερη ετήσια συνάντηση παρουσίασης του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την περιοχή, κατά την οποία αναπτύσσεται δημιουργικός διάλογος ανάμεσα σε όσους σχεδιάζουν, εφαρμόζουν, ενδιαφέρονται ή επηρεάζονται από τα έργα και τις πολιτικές στην ευρύτερη περιοχή. Το κοινό του συνεδρίου προέρχεται κυρίως από την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και από επιλεγμένους παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της περιοχής. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του συνεδρίου καθώς υπήρξαν οι κατάλληλοι εισηγητές αλλά και το κοινό» σημειώνει ο κ. Λουλούδης, για τον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει πολλές προοπτικές αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα συνεκτικό κείμενο στρατηγικής που θα έχει συμφωνηθεί από όλους τους φορείς και τις πλευρές που ασχολούνται με τα κοινά στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας.
Το συνέδριο πάντως αποτέλεσε πεδίο για την κατάθεση απόψεων για θέματα και τομείς όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, όπως, για παράδειγμα, η τεχνολογία και η καινοτομία όπου η Δυτική Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντικό κόμβο στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δική του ομιλία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ενίσχυσης των ευρυζωνικών υποδομών και της λειτουργίας πιλοτικού δικτύου 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας στην Πάτρα.
Γενικότερα, η τεχνολογία και η καινοτομία ήταν ένα από τα θέματα που και απασχόλησαν το συνέδριο και γενικότερα δείχνουν να είναι από τους τομείς όπου υπάρχουν ευκαιρίες για τη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνο Φωτάκη, η Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές, στο νέο παραγωγικό πρότυπο της οικονομίας της γνώσης, κι αυτό, γιατί έχει μια έντονη καινοτομική κουλτούρα και προοπτικές σε επίπεδο φορέων και πρωτοβουλιών. Το σημαντικό είναι να υπάρξουν συμπράξεις για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος. Από την πλευρά του, το υπουργείο, όπως ανέφερε ο κ. Φωτάκης, διαθέτει εργαλεία χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα η δράση «Ερευνώ - Δημιουργώ – Καινοτομώ» με 373 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη, όπου η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 99 επιχειρήσεις.
Κρίσιμο θέμα προκειμένου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να περάσει στην επόμενη φάση ανάπτυξης είναι οι υποδομές με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη να κάνει λόγο για μία νέα γενιά έργων στην περιφέρεια που περιλαμβάνουν τον αυτοκινητόδρομο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, την εργολαβία-«σκούπα» για την Παραϊόνια οδό, τη σύνδεση με την Ιόνια οδό και τα αντιπλημμυρικά σε Ολυμπία και Ιόνια οδό. Επίσης, για τα σιδηροδρομικά έργα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός του 2018 θα διενεργηθεί διαγωνισμός για τη διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή Κανελλοπούλου - Άγιος Διονύσιος, με μερική υπογειοποίηση, και 130 εκατ. ευρώ και για την οριστική μελέτη για υπογειοποίηση μέχρι τον Άγιο Ανδρέα και τη σύνδεση στο νέο λιμάνι της Πάτρας, στο ύψος της πρώην «Π-Π». Τέλος, είπε ότι η νέα γραμμή θα συνδέεται με Τram-Train, που θα εξυπηρετεί τις νότιες συνοικίες της Πάτρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου