Η αντίσταση όμως θα είναι ισχυρή και λίγο αργότερα, ο εχθρός θα μετακινηθεί στα δυτικά, ώστε να προσπαθήσει να εισέλθει στα στενά του Στρυμόνα. Η εισβολή τελικά θα γίνει μέσω της κοιλάδας του Αξιού και τα γερμανικά στρατεύματα θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Είναι τότε που Γερμανός αξιωματικός – αγγελιοφόρος θα επισκεφθεί τον διοικητή του ελληνικού σώματος, Γιώργο Δουράτσο, στο Ρούπελ για να του ζητήσει την παράδοση των οχυρών. Η απάντηση θα είναι αποστομωτική: «τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται». Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης θα αποφασιστεί η παύση των εχθροπραξιών και οι εισβολείς θα αποδώσουν τιμή στη φρουρά του Ρούπελ που θα αποχωρήσει αήττητη.
κολυμβηθρα αγιασμου
ιδεες για κερδοφορα επιχειρηση
Τα παραπάνω προβλέπει το σενάριο της αναπαράστασης των ιστορικών γεγονότων της μάχης του οχυρού του Ρούπελ από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941, η οποία θα γίνει φέτος για τρίτη χρονιά στην περιοχή, μπροστά στα μάτια των θεατών, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και προώθησης του ιστορικού τουρισμού. Εκτός όμως από το κεντρικό δρώμενο της αναπαράστασης, στην οποία θα λάβουν μέρος 50 αναβιωτές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι επισκέπτες του κορυφαίου φεστιβάλ αναβίωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 12 και 13 Μαΐου, θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στα δύο στρατόπεδα που θα στηθούν, να φωτογραφηθούν στις στρατιωτικές σκηνές, να κρατήσουν στα χέρια τους τα όπλα, να έχουν μια πραγματική αίσθηση του χώρου όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα.
Επιπλέον, θα ταξιδέψουν στο χρόνο σε μια παρέλαση οχημάτων του Συλλόγου Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία Σιδηροκάστρου, αλλά και στη χοροεσπερίδα της δεκαετίας του '40, που θα λάβει χώρα αμέσως μετά στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου, με χορούς, σκηνικό αλλά και ρούχα εποχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου