Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, η ΝΔ ζητά εξηγήσεις για την υπόθεση αυτή.
κριματογλου μονωσεις χαλκιδα
φαιη ξυλα μυστικα της εδεμ
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτηση τους – μεταξύ άλλων - επισημαίνουν:
Στις 13 Ιουνίου 2017, υπεγράφη διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και του εμφανιζόμενου ως εκπροσώπου-μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας.
Η εν λόγω συμφωνία αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων, για την οποία είχε ενημερωθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το υπουργείο είχε δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθεί άμεσα, ενώ επακολούθησε συμφωνία πώλησης 1.700 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82, ΜΚ-83, η οποία δεν υλοποιήθηκε.
Δύο μήνες αργότερα, στις 29 Αυγούστου, ο αρμόδιος διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων της ΓΔΑΕΕ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της διεύθυνσης συμβάσεων και συμφωνιών του υπουργείου Άμυνας Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σαουδάραβας αξιωματικός δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη διακρατική συμφωνία που είχε υπογράψει η ελληνική πλευρά με το μεσάζοντα και δεν είχε χρηματοδότηση για την αγορά των αεροπορικών βομβών.
Στις συνομιλίες που ακολούθησαν, ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε πληροφορίες σχετικά με πιστοποιημένες εταιρείες για τη μεταφορά των πυρομαχικών, με τις οποίες επικοινώνησε. Μετά το γεγονός αυτό, ακολούθησε τηλεφώνημα του μεσάζοντα στον Ταξίαρχο της ΓΔΑΕΕ και στη συνέχεια έλαβε χώρα το σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του ΥΕΘΑ και του Ταξιάρχου της ΓΔΑΕΕ.
Οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον υπουργό αν επιβεβαιώνει ή όχι το περιστατικό που αναφέρεται σε πολλά δημοσιεύματα, αν η συμφωνία που υπεγράφη για την πώληση των βλημάτων του Στρατού Ξηράς με το μεσάζοντα – εκπρόσωπο, έχει υλοποιηθεί και γιατί ο Διευθυντής της επίσημης Αρχής Συμβάσεων και Συμφωνιών του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, δεν αναγνώρισε την υπάρχουσα συμφωνία που υπήρχε με το μεσάζοντα – εκπρόσωπο;
Επίσης ρωτούν με ποια ακριβώς διάταξη του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει τις σχετικές διακρατικές συμφωνίες, προβλέπεται η ύπαρξη μεσάζοντα – εκπροσώπου – διαμεσολαβητή, ποιος είναι ο μεσάζων και αν ελέγχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αν όντως ο μεσάζοντας εκπροσωπούσε επίσημα τη Σαουδική Αραβία. Τέλος, ρωτούν αν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση τόσο της συμφωνίας πώλησης πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία όσο και για την αντιδεοντολογική και προσβλητική συμπεριφορά του κ. ΥΕΘΑ απέναντι στον ανώτατο Έλληνα αξιωματικό;
Επιπλέον, ζητούν να κατατεθεί η συμφωνία που υπεγράφη για την πώληση των βλημάτων του Στρατού Ξηράς στην Σαουδική Αραβία με τον μεσάζοντα, το αποδεικτικό πιστοποίησης της εκπροσώπησης της Σαουδαραβικής Αρχής από τον μεσάζοντα και αποδεικτικό ότι η εν λόγω αρχή είναι η επίσημη και αρμόδια αρχή για την υπογραφή και υλοποίηση σχετικών διακρατικών συμφωνιών.
βασιλικη οικογενεια γλυξμπουργκ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου