Με αφορμή τα συλλαλητήρια, η κυρία Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αλαζονεία» απέναντι σε όποιον άνθρωπο συμμετέχει, με τον κ. Τζανακόπουλο να δηλώνει τη «σαφή θέση» του: «σε μια δημοκρατία οποιοσδήποτε θέλει να εκφράσει την αγωνία του, έχει αναφαίρετο δικαίωμα στις συγκεντρώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες, ωστόσο θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι η αγωνία ενός τμήματος του λαού μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης εθνικιστικών, ακροδεξιών και μισαλλόδοξων δυνάμεων».
κεφαλαρι πεντελικον
συνταγη ριζοτο με λαδι τρουφας
Ερωτηθείς για τη θέση που πήρε η Εκκλησία για το συλλαλητήριο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει συστάσεις στην Εκκλησία, η οποία αποφασίζει κατά τον τρόπο που νομίζει για τη στάση της σε κάθε θέμα.
Ειδικότερα, για το ονοματολογικό, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες της ελληνικής θέσης όπως έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια: «συνθέτη ονομασία, erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαία μια συνταγματική αναθεώρηση για να αποκτήσει το erga omnes σάρκα και οστά, το τρίτο είναι αυτό που αφορά τον αλυτρωτισμό ο οποίος επίσης συνδέεται με μια συνταγματική αναθεώρηση».
Υπογράμμισε ότι «σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι συζητήσεις και καλό είναι να μην προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της γείτονος, Ν. Ντιμιτρόφ, επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων τους τελευταίους μήνες έχει υιοθετήσει μια μετριοπαθή στάση και αυτό βοήθησε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να δημιουργηθεί καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Σχολίασε πως «οι δηλώσεις του κ. Ντιμιτρόφ εν μέσω διαπραγματεύσεων δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ο ΥΠΕΞ της γείτονος και έχουν συζητηθεί όλα αυτά τα θέματα μεταξύ του κ. Ζάεφ και του κ. Τσίπρα ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα κλείσει το ζήτημα».
Η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία ότι «αυτή η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στραβά». Σημείωσε ότι ενώ όντως υπάρχει διαφορετικό κλίμα στα Σκόπια, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η αδυναμία του κ. Ζάεφ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας του και ότι από την άλλη «υπάρχει μια εγγενής αδυναμία, ότι η κυβέρνηση δεν έχει μια κοινή θέση». «Έχουμε μια διχασμένη κυβέρνηση που υποτίμησε τον εθνικολαϊκιστή εταίρο της», είπε, προσθέτοντας ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης «αδυνατίζει τρομερά» η εθνική θέση.
Η στάση της κυβέρνησης, όπως εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, έχει σαφέστατα ενιαία πολιτική τοποθέτηση. Επισήμανε τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι εμπιστεύεται τον ΥΠΕΞ και ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε ποτέ σκέψη για εκλογές και πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Μίλησε για τις πολλές διαφορετικές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στη ΝΔ από σημαίνοντα στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος Γεωργιάδης, και σχολίασε ότι μέσα σε έναν μήνα η ΝΔ έχει αλλάξει θέση 4-5 φορές, καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι «αντιπολιτεύεται ανεύθυνα και αλλάζει τη θέση του ανάλογα με την εξέλιξη της εσωτερικής πολιτικής σκηνής».
Η κυρία Μπακογάννη αντέταξε ότι «βεβαίως η ΝΔ βρίσκεται σήμερα κοντά στις απόψεις του 2007-2008» και πως «το πρόβλημα δεν το έχει η ΝΔ, η ΝΔ έχει μία θέση». Σημείωσε ότι η ΝΔ έχει μια θέση που καθόρισε στο Βουκουρέστι, που προβλέπει τη σύνθετη ονομασία erga omnes. Απαντώντας στην κατηγορία του κ. Τζανακόπουλου ότι η ΝΔ πατά πάνω σε ένα εθνικό ζήτημα για να ασκήσει αντικυβερνητική πολιτική, η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η θέση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε 4 κομματικές συνεδριάσεις «έγινε αποδεκτή από το σύνολο του κόμματος». «Πρόβλημα εσωτερικό η ΝΔ δεν έχει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την απόλυτη αποδοχή μέσα στη ΝΔ», συνέχισε και παρέπεμψε σε δημοσκοπήσεις για να υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται καταλληλότερος για να επιλύσει το θέμα.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να επιβληθεί στην ΚΟ του κόμματός του γιατί δεν έχει το σθένος καν να αρθρώσει αυτό που εσείς αρθρώνετε συνεχώς και θεωρείτε ότι θα λύσει το πρόβλημα που δεν έλυσαν άλλοι κι άλλοι; Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει την ευκαιρία να λύσει το συγκεκριμένο», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «αρκετά καθαρής εξόδου» από το πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι σημαίνει πως βεβαίως θα υπάρχει ένα είδος εποπτείας, όπως έγινε και με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα, όμως αυξάνονται τα πεδία ελευθερίας για την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή της επιλογής των μέσων για την επίτευξη των στόχων. «Γίνεται σοβαρότατη προσπάθεια να σβήσουμε τις δικές σας φωτιές», είπε απευθυνόμενος στην κυρία Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε πολύ ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
Τοποθετούμενη για την οικονομία, η κυρία Μπακογιάννη περιέγραψε μια δυσοίωνη κατάσταση, αναφέροντας ότι μετά το πέρας της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών θα υπάρξει αυστηρή εποπτεία, ότι παράλληλα δεν θα υπάρχουν χρήματα εκ μέρους των δανειστών και ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «με αποφασιστικότητα προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά επιδιώκουμε και διαρκείς ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας».
Είπε πως στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε να προχωρήσουν στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, πρόσθεσε ωστόσο ότι «εφόσον η Τουρκία όμως επιμένει σε μια λογική προκλητικότητας, επιθετικότητας και ρητορικής που δεν συνάδει με τις φιλικές σχέσεις των δυο χωρών, τότε θα πρέπει κι εμείς να επανεξετάσουμε τη στάση μας και σ" αυτό νομίζω θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική απάντηση εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».
«Συμφωνώ ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι έκρυθμη», είπε η κυρία Μπακογιάννη, εκφράζοντας και εκείνη την ανησυχία της. Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν «δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» και πως κατά την άποψή της έπρεπε να είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη ή να γίνει σε πιο πρόσφορη χρονική συγκυρία.
καυστικότητα μετάφραση στα αγγλικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου